.

Klubbinformasjon:
Østfold modellbåtklubb består av en gjeng med modell speedbåtentusiaster. Klubben ble stiftet i 1980 og bestod den gang også av en skala- og seilbåtsgruppe. De siste årene har det bare vært speed det har dreid seg om.
Klubben har et relativt stabilt medlems antall på ca 25-30 betalende medlemmer pr år. Klubben holder til i Våler kommune på Sæbyvannet, et steinkast unna Svinndal. Med både grunneiere og kommunens velsignelse har vi fått en meget fin kjøreplass med både permanent flytebrygge, landbrygge og dommertårn. Klubben har også en hentebåt for opp plukking av ”døde” båter. På vannet ligger det som regel ute en heatracing ovalbane med internasjonale mål på 100 x 20m. Klubben kjøpte i Desember 2005 en tilhenger se bilder her
Aktiviteter:
Hovedformålet til klubbens medlemmer er å ha det moro med å kjøre fort med speedbåter, og det er trening hver lørdag i sommerhalvåret fra ca kl 10.00 til 16.00. Da skrus det og kjøres det for å teste ut nye løsninger og patenter. I kaffe pausene juges det om egne og andres bedrifter på racerbanen. Det er et meget godt miljø i klubben og de fleste deler med seg av know-how slik at det er mulig å få råd og hjelp.

Hver vår og høst arrangerer vi en uformell modellbåt treff hvor alle med en modellbåt under armen uansett type er velkommen til å delta. Treffene er populære og vi pleier å få en del gjester og tilskuere som har lurt på det å begynne med modellbåt. Vi får også deltakere fra så langt vekk som Arendal som har et meget aktivt speedbåtmiljø. En håndfull av klubbens medlemmer tar racingen på alvor og deltar på alle de fem norgescuprundene i heatracing som arrangeres av de forskjellige klubbene. ØMBK arrangerer ett av løpene.

Nivået i klubbene i Norge er meget høyt, både kjøre teknisk og redskapsmessig. Klubben har i O-35 klassen en dobbelt verdensmester og en regjerende verdensmester. I tillegg innehar klubben to sølvmedaljer fra VM. ØMBK har vist at vi i en årrekke har vært på rett spor med båtene våre.

Verdt å merke seg er at Norge i august 2006 står som arrangør av neste VM på Strandefjorden i Fagernes. Forbundet står som arrangør med støtte fra alle klubber tilsluttet. Alle med sans for fart og spenning bør ta seg en tur til VM. Det blir garantert mye å se på, også klasser som ikke kjøres i Norge.
Følg med på hjemmesiden til Norsk modell speedbåtforbund. www.nmsbf.org

Båter og Motorer:


I Østfold Modellbåtklubb kjører vi nesten uten unntak i O-klassene. Det vil si semi skala offshorebåter i forskjellige motorklasser. Båtene har fri utforming, men må være offshorelignende og ha overflatepropell. Katamaraner og V-bunnere kjører sammen.

Tidligere kjørte de fleste med 7.5 og 15 ccm nitromotorer i V-bunnsskrog. De fleste har de senere årene gått over til å bruke bensinmotorer siden de har fått kraft nok til å gi båtene skikkelig fart. Dessuten er de mer driftsikre enn nitromotorene og billigere i drift.

Den største klassen hos oss er O-35 klassen med de største motorene og skrogene. F.eks er et typisk skrog 160-180 cm langt og veier fulltanket 15-17kg. Motorene er på max 35 ccm og yter et sted mellom 8-9 hk. Max turtall er nå oppe i 18000 pr min. Farten er nå på max 80-85 km/t. Å rigge en slik båt koster en god del, og derfor tok vi for et par år siden initiativet til å starte en billigere klasse, den såkalte O-22.8 Zenoah klassen. Der er kun relativt billige Zenoah industrimotorer tillatt. De yter mellom 3 og 5.5 hk, avhengig av trimningsgrad. Turtallet ligger på 15-17000 pr. min. Disse motorene har vist seg å være brukervennlige og driftsikre. De kan kjøpes for 3000,- kr og man kan trimme dem selv. Ferdig trimmet med tuned pipe koster de ca 5-6.000,- Det finnes masse trimdeler til disse motorene. Dette er en ypperlig nybegynnerklasse med lettere skrog på 6-8 kg som faktisk kan holde følge med en O-35 båt på rolig vann. En god del O-35 førere i tillegg til debutanter har valgt å kjøre også denne klassen rett og slett fordi det er skikkelig gøy. Denne klassen har utviklingspotensialer i flere år fremover. O-22.8 Zenoah er kun en nasjonal klasse, men svenskene vurderer å gjøre som oss. I USA kjøres det nesten utelukkende med Zenoah i bensinklassene som er en raskt voksende gren.

 

  Copyright 20©04ØMBK - E-mail Webmaster